Κριτική ανάλυση χρήσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού

Η χρηματοοικονομική ανάλυση είναι η διαδικασία εκτίμησης της οικονομικής θέσης μιας εταιρείας με ανάλυση της σταθερότητας, της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας της. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της χρηματοοικονομικής ανάλυσης είναι η αναγνώριση των αλλαγών στις χρηματοοικονομικές τάσεις, η μέτρηση της προόδου που έχει σημειωθεί από μια επιχείρηση και ο προσδιορισμός μιας σχέσης για την εξαγωγή ενός λογικού συμπεράσματος σχετικά με την απόδοση της εταιρείας. Μια άλλη σημαντική πτυχή μιας οικονομικής ανάλυσης είναι η σύγκριση των επιδόσεων της εταιρείας με τους ανταγωνιστές της. Η χρηματοοικονομική απόδοση θα μπορούσε να οριστεί ως μέτρηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών και των εργασιών μιας επιχείρησης σε νομισματικούς όρους. Κατά την εκτίμηση της συνολικής οικονομικής κατάστασης μιας εταιρείας, η κατάσταση αποτελεσμάτων και ο ισολογισμός είναι σημαντικές αναφορές, καθώς η κατάσταση αποτελεσμάτων αποτυπώνει τις λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας και ο ισολογισμός δείχνει την καθαρή της αξία. Οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις θα μπορούσαν να αξιολογηθούν χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα βασικά μέτρα που είναι σημαντικά για την αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής θέσης και απόδοσης.

Αυτά είναι περιγραφικά και αναλυτικά μέτρα οικονομικής θέσης και απόδοσης. Περιλαμβάνει κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία, τρέχουσες υποχρεώσεις, συνολικά περιουσιακά στοιχεία, ίδια κεφάλαια, συνολικά έσοδα, συνολικά έξοδα και καθαρά έσοδα. Και τα αναλυτικά μέτρα οικονομικής θέσης και απόδοσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα κερδοφορίας. Οι οικονομικές καταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας εργαλεία για τις επιχειρηματικές οντότητες και οργανισμούς. Ο ισολογισμός, η κατάσταση αποτελεσμάτων και οι καταστάσεις ταμειακών ροών είναι μερικά από τα αναπόσπαστα εργαλεία των οικονομικών καταστάσεων. Στελέχη, επενδυτές, διευθυντές, και οι πιστωτές διαφόρων επιχειρηματικών οντοτήτων χρησιμοποιούν συχνά τέτοια εργαλεία για να αξιολογήσουν τις προηγούμενες επιδόσεις και τις δημοσιονομικές καταστάσεις των εταιρειών σε διαφορετικούς χρόνους. Οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν συνήθως οικονομικά αρχεία που αναλύονται τακτικά για την ενημέρωση των αποφάσεων των ενδιαφερομένων μερών σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των εταιρειών.

Η κατανόηση της οικονομικής κατάστασης είναι, επομένως, απαραίτητη για έναν οργανισμό που προσπαθεί να έχει σαφή οικονομικά αρχεία που αποτελούν τα θεμέλια για επιτυχημένες επιχειρηματικές συναλλαγές. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εκτέλεσης αναλύσεων οικονομικών καταστάσεων. Οι λογιστές χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς μετά την πραγματοποίηση των προσαρμογών για την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων. Αυτές οι καταστάσεις αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμα του λογιστικού συστήματος, και είναι δηλώσεις που παρέχουν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους διευθυντές επιχειρήσεων και όλους όσους εργάζονται εντός της επιχείρησης, επίσης για τους δυνητικούς επενδυτές και την επιχείρησή τους. Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης αντιπροσωπεύουν απλώς απαιτήσεις για ακίνητα και επίσης τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Συνήθως καταρτίζονται σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Συνεπώς, ο γενικός σκοπός μιας οικονομικής κατάστασης αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών ενός ευρέος φάσματος χρηστών. Οι κύριες οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας είναι η κατάσταση αποτελεσμάτων (κέρδος και ζημία) και ο ισολογισμός μπορεί να καταρτιστεί απευθείας από τους προσαρμοσμένους λογαριασμούς.

Ο ισολογισμός είναι στατικός σαν στιγμιότυπο, αντικατοπτρίζει τις συνθήκες σε συγκεκριμένη ημερομηνία προετοιμασίας του, καταγράφει τις κατηγορίες και το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση και συμψηφίζει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τους δανειστές και τους ιδιοκτήτες. Ονομάζεται επίσης κατάσταση οικονομικών συνθηκών, πρέπει πάντα να ισορροπεί. Εξ ορισμού, η καταγεγραμμένη αξία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που επενδύονται στην επιχείρηση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή πρέπει να αντιστοιχεί ακριβώς με τις καταγεγραμμένες υποχρεώσεις και τα ίδια κεφάλαια,. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση αποτελεσμάτων αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις των λειτουργικών αποφάσεων της διοίκησης στις επιδόσεις των επιχειρήσεων και το λογιστικό κέρδος ή ζημία που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων είναι επίσης γνωστή ως κατάσταση αποτελεσμάτων ή κατάσταση λειτουργίας εμφανίζει τα έσοδα που αναγνωρίζονται για μια συγκεκριμένη περίοδο και το κόστος και τα έξοδα που χρεώνονται σε αυτά τα έσοδα,. Η κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ή ο λογαριασμός αποτελεσμάτων θεωρείται το παραδοσιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της απόδοσης της εταιρείας. Οι περισσότερες εταιρείες και ιδρύματα έχουν ως κύριο στόχο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επομένως παραδοσιακά η απόδοση της επιχείρησης αξιολογείται με βάση τα κέρδη, που αντικατοπτρίζονται στο λογαριασμό αποτελεσμάτων.

Η κατάσταση αποτελεσμάτων δίνει μια αναδρομική εικόνα των πράξεων που επηρέασαν την οικονομική θέση και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το αποτέλεσμα της άσκησης ως έκφραση μερικών ή συνολικών προσαρμογών μεταξύ διαφορετικών τύπων εσόδων και εξόδων. Οι οικονομικές καταστάσεις εξυπηρετούν τρεις σημαντικές οικονομικές λειτουργίες: (i) παρέχουν πληροφορίες στους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές της επιχείρησης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας και τις προηγούμενες οικονομικές επιδόσεις, αν και σπάνια παρέχουν αρκετές πληροφορίες. (ii) οι οικονομικές καταστάσεις παρέχουν έναν βολικό τρόπο για τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές να θέτουν στόχους απόδοσης και να επιβάλλουν περιορισμούς στους διευθυντές της επιχείρησης και, (iii) παρέχουν βολικά πρότυπα για τον οικονομικό προγραμματισμό, οι διαχειριστές μπορούν να ελέγξουν τη συνολική συνοχή των χωριστών σχεδίων που γίνονται σε κάθε έργο και να εκτιμήσουν τις συνολικές απαιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

To email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *