10 συμβουλές για ασφαλής online αγορές

1. Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας


Όπως εσείς δεν θα πηγαίνατε σε ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο που δεν γνωρίζετε και σας φαίνεται περίεργο, μην κάνετε αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που σας προκαλούν κακή αίσθηση και φαίνονται ύποπτα. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς ή πληρωμής θεωρείτε ότι ο ιστότοπος ζητά πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία, απλώς διακόψτε τη συναλλαγή και βγείτε από τον ιστότοπο. Ίσως να μην επιθυμείτε να εγκαταλείψετε μια πολύ καλή συμφωνία, αλλά τα χρήματα και ο χρόνος που θα μπορούσατε να χάσετε εάν κάποιος λάβει τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας θα ακυρώσει σίγουρα τα οφέλη μιας προσφοράς. Εάν ο ιστότοπος μοιάζει να σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ’90, έχει περίεργη διεύθυνση ή γεμίζει την οθόνη σας με αναδυόμενα παράθυρα, απλά ξεχάστε το.

2. Προσέξτε ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε κινητή συσκευή

Τα smartphones μπορούν βασικά να κάνουν τα πάντα που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προστατεύονται από απειλές όπως ο επιτραπέζιος υπολογιστής σας. Τα περισσότερα τηλέφωνα δεν είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό προστασίας από ιούς (anti-virus) που διαθέτετε στον υπολογιστή σας, οπότε είναι πιο εύκολο για τους εγκληματίες να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη φορητή συσκευή σας που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να υποκλέψουν τις πληροφορίες που εισάγετε. Οι σύντομες διευθύνσεις URL που χρησιμοποιούνται συχνά επειδή είναι πιο φιλικές προς το τηλέφωνο μπορούν επίσης να σας εξαπατήσουν να επισκεφτείτε έναν επικίνδυνο ιστότοπο, καθώς είναι πιο δύσκολο να καταλάβετε εάν ο ιστότοπος είναι ασφαλές ή αξιόπιστος. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κλαπεί το τηλέφωνο σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι προστατεύεται με έναν κωδικό πρόσβασης, ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμες όλες οι πληροφορίες που μπορεί να έχετε αποθηκεύσει σε αυτό.

3. Μην χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi για τις online αγορές σας


Οποτεδήποτε εισάγετε προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο δίκτυο, βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για πλαστοπροσωπία. Τα περισσότερα Wi-Fi hotspot δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας, οπότε οποιοσδήποτε χάκερ στο γειτονικό σας καφέ ή όπου και αν μοιράζεστε το Wi-Fi μπορεί βασικά να υποκλέψει την ταυτότητά σας αν διαθέτει το σωστό λογισμικό. Αυτό ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα, καθώς συχνά χρησιμοποιείτε κάποιο κοντινό Wi-Fi. Να είστε ενήμεροι όταν χρησιμοποιείτε ένα hotspot ότι οι πληροφορίες που στέλνετε μέσω του διαδικτύου θα μπορούσαν να ληφθούν από ξένους, εάν πρόκειται για πληροφορίες που θα μπορούσαν να σας κάνουν ευάλωτους, περιμένετε μέχρι να φτάσετε σπίτι σας στο προστατευόμενο δίκτυο σας. Μπορεί να είναι λιγότερο βολικό, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές.

4. Ελέγξτε συχνά τον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας


Χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα είναι πραγματικά ο μόνος έξυπνος τρόπος για online αγορές. Αν αγοράσετε κάτι από έναν ψεύτικο ιστότοπο χρησιμοποιώντας χρεωστική κάρτα, επιταγή ή μετρητά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρετε τα χρήματά σας πίσω. Εάν χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα, οι εκδότριες τράπεζες οφείλουν να σας αποζημιώσουν για δόλιες χρεώσεις σύμφωνα με τον νόμο. Αλλά δεν μπορούν πάντα να ελέγχουν αγορές που δεν έχετε πραγματοποιήσει, οπότε εξαρτάται από εσάς να ελέγχετε ανά δύο-τρεις μέρες την κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας. Αν δείτε κάτι ύποπτο στον λογαριασμό σας, απλώς επικοινωνήστε με την τράπεζά σας ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών για να αμφισβητήσετε τη χρέωση και ενδεχομένως να πάρετε μια νέα κάρτα, ώστε οι χρεώσεις να μην συνεχιστούν.

5. Χρησιμοποιήστε έναν εικονικό αριθμό πιστωτικής κάρτας


Εάν οπωσδήποτε πρέπει να αγοράσετε κάτι σε έναν ιστότοπο με τον οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι, υπάρχει μια κομψή λύση που ονομάζεται εικονικός αριθμός πιστωτικής κάρτας που σας επιτρέπει να ψωνίζετε online χωρίς να εκθέτετε τον πραγματικό αριθμό του λογαριασμού σας. Πολλές τράπεζες προσφέρουν τέτοιου είδους προσωρινούς αριθμούς πιστωτικών καρτών που σας επιτρέπουν να ορίσετε το ποσό και το χρονικό πλαίσιο για μια αγορά και στη συνέχεια να σας στείλουν έναν αριθμό κάρτας για να τον χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικά. Έτσι ελαχιστοποιείτε τη ζημιά, καθώς ο αριθμός θα λήξει σχετικά γρήγορα και θα έχει χαμηλότερο μέγιστο ποσό δαπανών και ο πραγματικός αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας θα παραμείνει μυστικός. Τουλάχιστον, περιορίστε τις ηλεκτρονικές σας αγορές σε μία παραδοσιακή πιστωτική κάρτα, έτσι ώστε η ζημιά και η ταλαιπωρία να περιέχονται σε μια τράπεζα, εάν σας χακάρουν.

6. Αλλάξτε τακτικά τους κωδικούς σας


Ξέρουμε ότι είναι μπελάς να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, να μην αναφέρουμε τη σκοτούρα που θα χρειαστεί για να προσπαθήσετε να τους θυμηθείτε όλους. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να κρατήσετε τις πληροφορίες σας (και τον τραπεζικό λογαριασμό σας) ασφαλής ενώ ψωνίζετε στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης του λογαριασμού σας κάθε τρεις έως έξι μήνες. Αυτό θα σταματήσει οποιονδήποτε χάκερ που κατάφερε να εισέλθει στον λογαριασμό σας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας, καθώς αυτό τους καθιστά όλους ευάλωτους εάν κάποιος έχει χακαριστεί.

7. Αναζητήστε το HTTPS στη διεύθυνση URL και όχι το HTTP


Το διαδίκτυο έχει χίλια διαφορετικά ακρωνύμια και είναι αδύνατο για όσους δεν είναι γνώστες της τεχνολογίας να τα παρακολουθούν όλα αυτά. Ένα πράγμα που πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζετε αν πρόκειται να κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, είναι το HTTPS. Η προσθήκη του “S” σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αποστέλλονται οι πληροφορίες σας είναι ασφαλής. Το HTTPS χρησιμοποιεί SSL (Secure Sockets Layer) το οποίο κρυπτογραφεί τις πληροφορίες που περνούν μέσα από τα καλώδια έτσι ώστε μόνο ο προοριζόμενος παραλήπτης να μπορεί να τις δει. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε από έναν ιστότοπο του οποίου η διεύθυνση URL αρχίζει με HTTP, προσέξτε τις πληροφορίες που μοιράζεστε. Άλλα σημάδια ενός ασφαλούς ιστότοπου είναι μια κλειστή κλειδαριά ή ένα πλήρες κλειδί στο κάτω μέρος της οθόνης.

8. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Αντ ‘αυτού, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση στον περιηγητή σας (browser) για να βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε στον ιστότοπο που επιθυμείτε να επισκεφθείτε. Πολλές απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζουν με νόμιμους ιστότοπους – τράπεζες, ηλεκτρονικά καταστήματα, οτιδήποτε μπορείτε να εμπιστευτείτε – και στη συνέχεια να σας στείλουν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο όπου μπορούν να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες σας για να κλέψουν την ταυτότητα σας. Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ιστότοπο όπου έχετε ψωνίσει προηγουμένως, βεβαιωθείτε ότι δεν ακολουθείτε τους συνδέσμους και δεν παρέχετε οικονομικά ή προσωπικά στοιχεία που σας ζητούν στο μήνυμα. Οι πραγματικοί ιστότοποι δεν θα σας ζητήσουν σημαντικές πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του μηνύματος, μεταβείτε στον ιστότοπο της εταιρείας και επικοινωνήστε μαζί τους.

9. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου της εταιρείας


Η ανάγνωση της πολιτικής απορρήτου είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με σιγουριά τι κάνει η εταιρεία με τις πληροφορίες των χρηστών και πώς μεταδίδονται. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να προσπερνούν αυτές τις πληροφορίες, ειδικά εάν είναι φορτωμένες με όρους χρήσης που όλοι λέμε ότι έχουμε διαβάσει και συμφωνήσει, αλλά είναι σημαντικό να τους διαβάσετε αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν μπορούν να πουληθούν σε τρίτους και ότι είναι κρυπτογραφημένα και ασφαλές.

10. Ενημερώστε τον περιηγητή σας


Κάθε νέα έκδοση του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, ενισχύει την ασφάλεια. Τα παλαιότερα προγράμματα περιήγησης, εκτός από το γεγονός ότι δεν λειτουργούν τόσο καλά με κάποιους ιστότοπους, συχνά έχουν τρύπες στην ασφάλεια τους που οι χάκερ έχουν ανακαλύψει και μπορούν να εκμεταλλευτούν. Το ίδιο ισχύει και για το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό προστασίας από ιούς. Οι ενημερώσεις θα σας κρατήσουν μπροστά από τους ενδεχόμενους κλέφτες ταυτότητας και να διατηρήσετε την πιστωτική σας κάρτα ασφαλή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

To email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *