Αναζήτηση εργασίας: Οδηγός για επαγγελματική απορρόφηση

Αναζήτηση εργασίας: Οδηγός για επαγγελματική απορρόφηση

Η αναζήτηση εργασίας στις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους, κυρίως τους νέους. Είναι γεγονός ότι οι δυσμενείς οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες καθιστούν την εύρεση εργασίας μία δύσκολη υπόθεση.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, την εύρεση μιας εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, που θα λειτουργεί αρμονικά.

Ωστόσο, η απογοήτευση δεν είναι η λύση και είμαστε της άποψης ότι όσο ψάχνεις, όλο και κάτι θα βρεις. Όλα εξαρτώνται από την θέληση και την υπομονή.

Έτσι λοιπόν συλλέξαμε σε αυτό το άρθρο τις πιο χρήσιμες συμβουλές αναζήτησης εργασίας, για να βρείτε την δουλειά που σας ταιριάζει και επειδή στοχεύουμε ψηλά, το άρθρο αυτό θα επικεντρωθεί σε tips εύρεσης της εργασίας που αληθινά θέλετε και σας αρμόζει.

Έτσι λοιπόν, μαζί θα δούμε πως να ψάχνετε σωστά στις μηχανές αναζήτησης που ασχολούνται με καταχώριση εργασίας και πως να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του διαδικτύου.

Ακόμη, θα δώσουμε συμβουλές για το τέλειο βιογραφικό, ώστε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας για την πρόσληψη.

Συμβουλές αναζήτησης εργασίας

Στην εποχή που όλα σχεδόν γίνονται ηλεκτρονικά, δεν θα ήταν δυνατόν η αναζήτηση εργασίας μέσω διαδικτύου να μην είναι μονόδρομος.

Όχι ότι απορρίπτουμε την λογική της παραδοσιακής αναζήτησης, αλλά πλέον οι εργασίες που αναρτούν στον φυσικό τους χώρο αγγελίες για εργαζομένους είναι περιορισμένες.

Άλλωστε η ευκολία του ίντερνετ σας γλυτώνει από κόπο και χρόνο! Η καταχώριση εργασίας σε πλατφόρμες που λειτουργούν με διαδικτυακές αγγελίες είναι διαδεδομένη πια και σας προτείνουμε να τις χρησιμοποιήσετε.

1) Το πιο βασικό λοιπόν είναι να κάνετε μια καλή αναζήτηση τέτοιων πλατφορμών, για να δείτε ποιες είναι αξιόπιστες, ποιες αναρτούν αληθινές θέσεις εργασίας ή έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε την αγγελία που σας ενδιαφέρει.

Αφού κάνετε την αναζήτησή σας, αποθηκεύστε αυτές τις σελίδες στα «Αγαπημένα» και ελέγξτε τακτικά για νέες αναρτήσεις. Η άμεση ανταπόκριση είναι σημαντική, για αυτό να παραμένετε πάντα ενημερωμένοι.

2) Μην δηλώνετε εκδήλωση ενδιαφέροντος για εργασίες που δεν ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις ή στα προσόντα σας. Το καταλαβαίνουμε ότι μπορεί η ανάγκη εύρεσης εργασίας να είναι επιτακτική, όμως με το να στέλνετε σε αγγελίες που δεν σας ταιριάζουν, δεν κερδίζετε κάτι.

Σκοπός είναι η εργασία που θα βρείτε να σας αρέσει, να σας ελκύει για να γίνεστε όλο και καλύτεροι, να περνάτε παραγωγικά την ημέρα σας, δίχως να δυσανασχετείτε, για αυτό σκεφτείτε και δεύτερη φορά που θα στείλετε.

Το θέμα των ικανοτήτων είναι επίσης σημαντικό. Αν μια εργασία αναζητά πολύ έμπειρο προσωπικό και εσείς δεν διαθέτετε αυτή την εμπειρία που ζητά, μην χάνετε χρόνο για να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη, γιατί το πιθανότερο είναι ότι η συνεργασία δεν θα προχωρήσει.

Αξιοποιήστε τον χρόνο σας εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για αγγελίες των οποίων το αντικείμενο απασχόλησης γνωρίζετε, έχετε τα προσόντα και θέλετε να τα εξελίξετε. Σίγουρα κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης, αλλά προχωρήστε ένα βήμα την φορά.

3) Αφιερώστε χρόνο ώστε να αντιληφθείτε τι τύπος εργασίας σας ταιριάζει καλύτερα. Το αντικείμενο εργασίας δεν αρκεί για αυτή την αναζήτηση.

Πλέον όλο και περισσότεροι εργοδότες δίνουν την δυνατότητα remote εργασίας ή έναν συνδυασμό απομακρυσμένης εργασίας και φυσικής παρουσίας στον χώρο. Η ευελιξία αυτή είναι δυνατή για πολλά επαγγέλματα και προτείνουμε να εκμεταλλευτείτε αυτή την δυνατότητα.

Κάποιοι εργάζονται καλύτερα στον φυσικό χώρο, κάποιοι από την άνεση του σπιτιού τους ή από οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δείτε τι αρμόζει καλύτερα σε εσάς και αναζητήστε αυτό.

4) Συνήθως τα sites καταχώρισης αγγελιών εργασίας, αλλά και άλλες πλατφόρμες εκτός αυτών, δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να αναρτήσει αγγελία αναζήτησης εργασίας.

Εκμεταλλευτείτε αυτή την δυνατότητα και ανεβάστε μια αγγελία, γράφοντας τι ψάχνετε. Κάποιες μάλιστα πλατφόρμες σας επιτρέπουν να επισυνάψετε και το βιογραφικό σας, που σημαίνει ότι αποκτάτε ορατότητα σε πιθανούς εργοδότες.

5) Αναζητήστε ποιες είναι οι πλατφόρμες εκείνες που ειδικεύονται στην ανάρτηση θέσεων εργασίας, που ταιριάζουν στο δικό σας προφίλ.

Πέρα από την αξιοποίηση των κλασικών sites, υπάρχουν και σελίδες ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελμάτων. Βρείτε λοιπόν ποιες είναι αυτές και δηλώστε και εκεί την διαδικτυακή σας παρουσία.

Πώς να φτιάξω το τέλειο βιογραφικό;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το τέλειο βιογραφικό για όλα τα επαγγέλματα, τις θέσεις και τα άτομα δεν υπάρχει. Το βιογραφικό είναι κάτι που προσαρμόζεται ανάλογα με το ποιος είστε και που απευθύνεστε.

1) Ένας γενικός κανόνας όμως είναι ότι η απλότητα είναι το παν, για αυτό αποφύγετε τα περίτεχνα βιογραφικά ή τα φλύαρα. Αν είναι εφικτό, περιορίστε την έκταση του βιογραφικού σε μία σελίδα.

Ο πιθανός σας εργοδότης διαβάζει πολλά βιογραφικά καθημερινά, δεν θέλετε να τον κουράσετε, αλλά να τον καθοδηγήσετε, ώστε να σας μάθει με μια πρώτη εικόνα, αυτή του βιογραφικού σας.

Επικεντρωθείτε στα σημαντικά σημεία της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας σας, όπως και στα κομμάτια της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων που θεωρείτε άξια αναφοράς.

2) Αν η αγγελία το ζητά ή αν θέλετε να προσφέρετε μια παραπάνω εικόνα για εσάς, γράψτε μια συνοδευτική επιστολή και θέστε στην ευχαίρεια του εργοδότη αν θα την διαβάσει ή όχι.

Εκεί θα μπορείτε να αναδείξετε λίγο παραπάνω τα προσόντα και την προσωπικότητά σας, να «συνομιλήσετε» δηλαδή με τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας και να εκφράσετε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι ταιριάζετε για την εργασία.

Extras

  • Φροντίστε για την οπτική ομοιομορφία του βιογραφικού σας, το μέγεθος της γραμματοσειράς, τους τίτλους, την στοίχιση, τα κενά,τα χρώματα.
  • Δώστε link για το προφίλ σας στα social media, το website ή το portfolio σας. Είναι σημαντικό για τον εργοδότη να δει δείγματα δουλειάς σας, αν η φύση της εργασίας το απαιτεί.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας είναι σωστά. Τα λάθη που υπάρχουν στα βιογραφικά σε αυτό το κομμάτι είναι πραγματικά πολλά!
  • Μην υπερθεματίζετε κατά την σύνταξη του βιογραφικού με δουλειές ή δεξιότητες που δεν έχετε κάνει ή δεν διαθέτετε. Οι ανακρίβειες δεν βοηθούν, αφού στην συνέντευξη θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Να είστε ειλικρινείς, να έχετε όρεξη για μάθηση και όλα θα πάνε καλά. Κανείς δεν απέρριψε έναν άνθρωπο με διάθεση για εργασία και εξέλιξη.

Μόλις ολοκληρώσατε την ανάγνωση του άρθρου μας για την αναζήτηση εργασίας, με συμβουλές για την σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού.

Είδαμε tips αναζήτησης σε site αγγελιών με καταχώριση εργασίας, ενώ μάθαμε τα do’s & don’ts για το βιογραφικό σημείωμα.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και ευχόμαστε καλή επιτυχία με την αναζήτηση εργασίας!

Κοινοποίηση Άρθρου:
Προηγούμενο Άρθρο: Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Οδηγός αγοράς και πώλησης

26 Δεκεμβρίου, 2022 - Σε Συμβουλές

Επόμενο Άρθρο: Αναζήτηση φθηνών προσφορών

16 Απριλίου, 2023 - Σε Συμβουλές

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

To email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *