Συγκριτική ανάλυση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων βάσει των Ελληνικών και διεθνών λογιστικών προτύπων: εμπειρική διερεύνηση

Συγκριτική ανάλυση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων

Βάσει των Ελληνικών και διεθνών λογιστικών προτύπων: εμπειρική διερεύνηση

Η ταχύτατη τεχνολογική ανάπτυξη, η ολοένα και αυξανόμενη πολυπλοκότητα στην οργάνωση των οικονομικών οντοτήτων, καθώς και ο ανταγωνισμός, ο οποίος καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, αποτελούν ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα. Εδώ και πολλά χρόνια, οι οικονομικές οντότητες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους, επιδιώκουν να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ισχυρές.

Αυτό το επιτυγχάνουν είτε με την εξειδίκευση της παραγωγής είτε με την συγκέντρωση κεφαλαίων. Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται ότι οικονομικές οντότητες υπόκεινται σε μία διαδικασία σταδιακής μετατόπισης από την κλειστή και εγχώρια οικονομία σε μία οικονομία ανοικτή, διεθνή και παγκοσμιοποιημένη. Το ανωτέρω φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο διάχυτο τις τελευταίες δεκαετίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλές επιχειρήσεις, μέσω της συνένωσής τους με άλλες επιχειρήσεις, προσπαθούν να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ισχυρές. Παρατηρούμε, συνεπώς, να παρουσιάζεται μία αυξανόμενη επιρρέπεια στη δημιουργία ομίλων επιχειρήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων (επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο σκοπός δημιουργίας του ομίλου επιχειρήσεων είναι επιχειρηματικός, η μητρική εταιρεία αποκτά συμμετοχές ή άλλου είδους επιρροές σε άλλες εταιρείες. Επίσης, η μητρική εταιρεία μπορεί να δημιουργεί η ίδια θυγατρικές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των διαφόρων επιχειρηματικών σκοπών της. Από την άλλη πλευρά, όταν ο σκοπός δημιουργίας του ομίλου επιχειρήσεων είναι χρηματοοικονομικός, μία επιχείρηση, αποβλέποντας αποκλειστικά σε μία επικερδή μακροπρόθεσμη επένδυση των κεφαλαίων της, αποκτά συμμετοχές στο κεφάλαιο άλλων επιχειρήσεων.

Απώτερος σκοπός των οικονομικών οντοτήτων, μέσω της διαδικασίας της ενοποίησης, είτε εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς σκοπούς δημιουργίας είτε τους χρηματοοικονομικούς, είναι να μειώσουν τα κόστη τους, να έχουν καλύτερο ανταγωνισμό, να πετύχουν οικονομίες κλίμακας λόγω μαζικών αγορών και, σε γενικές γραμμές, να πετύχουν αυτό που στην επιστήμη του μάρκετινγκ ορίζεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κοινοποίηση Άρθρου:
Προηγούμενο Άρθρο: Ο αθλητισμός στην πόλη

5 Φεβρουαρίου, 2022 - Σε Διάφορα

Επόμενο Άρθρο: Αναζήτηση σπιτιού: συμβουλές για το ιδανικό σπίτι

23 Νοεμβρίου, 2022 - Σε Συμβουλές

1 Σχόλιο

  • Ioannis Moysiadis
    17 Απριλίου 2022

    Πολύ ωραίο άρθρο για τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των επιχειρηματικών οντοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

To email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *